Sałatka wiosenna

Przygotowanie: 15 minut Porcja: 110 kcal Składniki na 4 osoby

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
110.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 193 głosów)

Składniki:

  • główka sałaty strzępiastej
  • mała czerwona cebula
  • 5–6 pomidorków koktajlowych
  • po 5 dag kiełków soi, słonecznika, brokułów, rzodkiewki, fasoli mun, lucerny
  • łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Liście sałaty dokładnie opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki.
  • Z soli, mielonego pieprzu, soku z cytryny i oliwy utrzeć gładką emulsję. W misce wymieszać sałatę z kiełkami, cebulą, pomidorkami i ziarenkami czerwonego pieprzu.
  • Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać tuż przed podaniem, aby zachowała chrupkość i nie zwiędła.
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!

Kalorie: 110.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy