Kukurydzę osączamy i przekładamy do miski, następnie myjemy wszystkie warzywa w ciepłej wodzie i osączamy z wody. Ogórek obieramy, kroimy wzdłóż na 4 części i kroimy w cienkie plasterki. Odkładamy na bok ok 5 liści sałaty, natomiast resztę kroimy w szersze paski lub opcja dla leniwych rwiemy na niezbyt duże kawałki. Koperek i szczypiorek siekamy, szynkę kroimy w kwadraciki, po czym wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać.
Teraz sos: serek mieszamy z jogurtem, dodajemy sok i starta skórkę z cytryny oraz cukier puder i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na sałatkę i mieszamy. Następnie przekładamy sałatkę do naczynia właściwego, którą najpierw wykładamy liśmi sałaty, które zostały wcześniej odłożone. Sałatka powinna się chłodzić w lodówce.
Komentarze