Sałatka wiosenna

Bardzo delikatna i świeża sałatka, a przede wszystkim bez majonezu!

dodany przez: ema87

Sałatki dania mięsne Szynki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 170 głosów)


Składniki:

  • 10 dag szynki
  • 1/2 kostki sera żółtego (ilosć dowolna w zależności od upodobań)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 długi ogórek (świeży)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 główka sałaty
  • trochę szczypiorku i koperku
  • SOS:
  • 5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kukurydzę osączamy i przekładamy do miski, następnie myjemy wszystkie warzywa w ciepłej wodzie i osączamy z wody. Ogórek obieramy, kroimy wzdłóż na 4 części i kroimy w cienkie plasterki. Odkładamy na bok ok 5 liści sałaty, natomiast resztę kroimy w szersze paski lub opcja dla leniwych rwiemy na niezbyt duże kawałki. Koperek i szczypiorek siekamy, szynkę kroimy w kwadraciki, po czym wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać.
  • Teraz sos: serek mieszamy z jogurtem, dodajemy sok i starta skórkę z cytryny oraz cukier puder i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na sałatkę i mieszamy. Następnie przekładamy sałatkę do naczynia właściwego, którą najpierw wykładamy liśmi sałaty, które zostały wcześniej odłożone. Sałatka powinna się chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy