Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa pysznie smakuje, a w dodatku pięknie prezentuje się na stole. Aby docenić pomysł, polecam aby sałatka warstwowa serwowana była w szklanej, wyższe salaterce.

Dodany przez:

Sałatka warstwowa

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 200g ryżu,
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 20dag żółtego sera w kostce,
  • puszka kukurydzy,
  • pęczek szczypiorku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • łyżeczka ziól prowansalskich.

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, ułożyć na dnie miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę. Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Sałatkę warstwową udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą.
ryby jajka sałatka ryż tuńczyk kukurydza sałatka warstwowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze