Sałatka w szklankach

Prosta i efektowna sałatka w szklankach.

SałatkiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 25 dag drobiowej szynki
  • 2 duże jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dag sera żółtego
  • 20 złotych cebulek konserwowych
  • 2 łyżki drobno siekanego koperku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy.
  • Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka i szynkę kroimy w drobną kostkę.
  • Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • W pięciu przezroczystych szklankach układamy warstwę selera, a następnie szynki. Polewamy połową sosu jogurtowo- majonezowego.
  • Układamy kolejno warstwę kukurydzy, jajek i sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Przybieramy cebulką konserwową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy