Sałatka śledziowa

Wigilijne danie

Sałatkisałatka śledziowaburaczki

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)

Składniki:

  • 3 szt płatów śledziowych [solonych]
  • 3 buraczki czerwone
  • 1 cebula
  • 4 jaja
  • maly majonez
  • 4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na ok 2 godz.Między czasie ugotować jajka na twardo.Buraczki i ziemniaki również gotujemy w mundurkach,tak aby sie zabardzo nierozgotowały.Kiedy już ostygną zcieramy warzywa na tarce o grubych oczkach.Cebulę kroimy w drobną kostkę.I kolejno układamy w pułmisku.Śedzie pokrojone w cienkie paski,potem cebulkę posiekaną w kostkę,buraczki starte na tarce,na wieżchu smarujemy cienką warstwę majonezu,na to starte ziemniaki,jeszcze raz majonez i po wieszchu posypujemy drobno pokrojonym jajkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy