Sałatka śledźiowa z buraczkami

przepyszne śledźiki.Polecam.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)

Składniki:

  • 8 filetów śledziowy
  • 1 duży czerwony burak
  • 1 cebula
  • 5 rzodkiewek
  • 8 łyżek majonezu
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka gorczycy całej
  • sól,pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji
  • 3-4 liście laurowe i ziele angielskie

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez trzy godziny.W między czasie buraka gotujemy w mundurku do miękkości,studzimy,obieramy,kroimy w drobniejszą kostkę.Cebulę,rzodkiewkę również kroimy w kosteczkę.Śledzie wyjmujemy z zalewy,odsączamy,kroimy w centymetrowe paski.Wszystko wrzucamy do miski dodajemy majonez,śmietanę,gorczycę,sok z cytryny,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Sałatkę wykładamy na półmisek dekorujemy szczypiorkiem,podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy