Sałatka ryżowa z szynką i ananasem

Ocena:

4.44 (179)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 260 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 30 dag ryżu długoziarnistego
  • 20 dag ananasa z puszki
  • 20 dag szynki
  • 3 młode cebulki
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pół łyżki świeżej kolendry
  • 20 dag orzechów nerkowca

Sałatka ryżowa z szynką i ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać podwójną ilością posolonej wody, zagotować. Zmniejszyć płomień gazu, ryż gotować 20 minut.
  • Szynkę pokroić w paseczki. Cebulki obrać, przeciąć wzdłuż i pociąć na półplasterki. Sok z limonek zmieszać z olejem, białym octem winnym, tartym imbirem i miodem. Wymieszać ryż, pokrojony w kostkę ananas, pokrojoną cebulę i szynkę, polać sosem, doprawić pieprzem cayenne, odstawić na pół godziny. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i drobno posiekanymi orzechami nerkowca.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne