salatka_ryzowa_z_roszponka_jajkiem_i_sosem_bearnenskim

Sałatka ryżowa z roszponką, jajkiem i sosem bearneńskim

Ocena:

4.43 (201)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
Sos na bazie sosu holenderskiego pasuje m.in. do warzyw i jajek. Tu komponuje się wyśmienicie.

Składniki:

  • 100 g roszponki
  • 5 rzodkiewek
  • 5 pieczarek
  • 1 duży kwaszony ogórek
  • 1 cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka curry
  • Około pół szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Sos bearneński
  • Oliwa z oliwek

Sałatka ryżowa z roszponką, jajkiem i sosem bearneńskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Roszponkę myjemy, układamy w głębokiej misce. Ryż gotujemy do miękkości według uznania z łyżeczką curry. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w talarki.
  • Rzodkiewki, pieczarki i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażamy około 6 minut na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek i dusimy minutę.
  • Ogórka kroimy w drobną kosteczkę.
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy, dodajemy 1,5 łyżeczki sosu, mieszamy, smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne