Sałatka ryżowa z roszponką, jajkiem i sosem bearneńskim
Ocena:
4.43
(201)
15 min.
dla 6 osób
Sos na bazie sosu holenderskiego pasuje m.in. do warzyw i jajek. Tu komponuje się wyśmienicie.
Składniki:
100 g roszponki
5 rzodkiewek
5 pieczarek
1 duży kwaszony ogórek
1 cebula
Ząbek czosnku
Łyżeczka curry
Około pół szklanki ryżu
2 jajka
Sól, pieprz
Sos bearneński
Oliwa z oliwek
Sałatka ryżowa z roszponką, jajkiem i sosem bearneńskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Roszponkę myjemy, układamy w głębokiej misce. Ryż gotujemy do miękkości według uznania z łyżeczką curry. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w talarki.
Rzodkiewki, pieczarki i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażamy około 6 minut na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek i dusimy minutę.
Ogórka kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy, dodajemy 1,5 łyżeczki sosu, mieszamy, smacznego:)