Sałatka rabarbarowa z kurczakiem

Ocena:

4.51 (183)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie 25 minut
Porcja: 220 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 80 dag filetów z piersi kurczaka
  • 40 dag rabarbaru
  • 2 główki rzymskiej sałaty
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ew. listki mięty do dekoracji

Sałatka rabarbarowa z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Olej rozgrzać na patelni, włożyć kurczaka, smażyć z każdej strony na złoto około 5 minut. Ostudzić.
  • ■ Rabarbar i seler obrać, pokroić na plasterki. Cukier wsypać na suchą patelnię, podgrzać. Włożyć rabarbar i seler, wymieszać, podlać odrobiną wody, mieszając smażyć ok. 2 minut, aż się skarmelizuje. Ostudzić.
  • ■ Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Kurczaka, rabarbar z selerem i sałatę polać sosem śmietanowym, ew. posypać listkami mięty, wymieszać.
  • Sos śmietankowy
  • ● 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • ● 5 łyżek śmietany kremówki
  • ● łyżka soku z cytryny
  • ● łyżeczka ostrej musztardy
  • ● sól, pieprz
  • Jogurt wymieszać z musztardą, śmietaną i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne