Przygotowanie 25 minut
Porcja: 220 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
80 dag filetów z piersi kurczaka
40 dag rabarbaru
2 główki rzymskiej sałaty
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
ew. listki mięty do dekoracji
Sałatka rabarbarowa z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Olej rozgrzać na patelni, włożyć kurczaka, smażyć z każdej strony na złoto około 5 minut. Ostudzić.
■ Rabarbar i seler obrać, pokroić na plasterki. Cukier wsypać na suchą patelnię, podgrzać. Włożyć rabarbar i seler, wymieszać, podlać odrobiną wody, mieszając smażyć ok. 2 minut, aż się skarmelizuje. Ostudzić.
■ Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Kurczaka, rabarbar z selerem i sałatę polać sosem śmietanowym, ew. posypać listkami mięty, wymieszać.
Sos śmietankowy
● 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
● 5 łyżek śmietany kremówki
● łyżka soku z cytryny
● łyżeczka ostrej musztardy
● sól, pieprz
Jogurt wymieszać z musztardą, śmietaną i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.