Sałatka pomidorowa obfitość

Sałatka pomidorowa obfitość to łatwa i szybka przekąska. Kwiat soli z Camargue nadaje wykwintnego charakteru. Spróbuj sałatki pomidorowej na rodzinnego grilla.

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Duże i średnie pomidory kroimy w poprzek na plastry. Mniejsze przecinamy na połówki. Listki ziół mieszamy z posiekanymi szalotkami.
  • czarne-oliwki-fot.iStock-2.Na sos: oliwę ucieramy z octem, musztardą, miodem i pieprzem. Wybieramy duży talerz i zaczynamy układać pomidory mieszając kolory i rozmiary. Gdy skończymy na każdej warstwie rozprowadzamy mieszankę ziół i szalotek oraz oliwki. Przykrywamy i schładzamy przez kilka godzin. Ogrzewamy do temperatury pokojowej na 45 min przed podaniem. Na koniec polewamy sosem i oprószamy kryształkami soli.

Porady

Zobacz: dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami

Sałatka pomidorowa obfitość zawiera w przepisie:

  • 1,5 kg dojrzałych kolorowych pomidorów w możliwie wielu kształtach i kolorach

  • 50 g mieszaniny posiekanych ziół: bazylia, szczypiorek, tymianek, natka pietruszki i mięta

  • 5–6 posiekanych szalotek

  • garść czarnych oliwek bez pestek, przeciętych na połówki

  • kwiat soli z Camargue

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy