Sałatka pomidorowa obfitość

Sałatka pomidorowa obfitość to łatwa i szybka przekąska . Kwiat soli z Camargue nadaje wykwintnego charakteru. Spróbuj sałatki pomidorowej na rodzinnego grilla.

Dodany przez:

Sałatki

Czas przygotowania:
Porcje:
9 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg dojrzałych kolorowych pomidorów w możliwie wielu kształtach i kolorach
  • 50 g mieszaniny posiekanych ziół: bazylia, szczypiorek, tymianek, natka pietruszki i mięta
  • 5–6 szalotek, posiekanych
  • garść czarnych oliwek bez pestek, przeciętych na połówki
  • kwiat soli z Camargue
  • sos: 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • łyżka musztardy diżońskiej
  • łyżka miodu
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Duże i średnie pomidory kroimy w poprzek na plastry. Mniejsze przecinamy na połówki. Listki ziół mieszamy z posiekanymi szalotkami.
  2. Na sos: oliwę ucieramy z octem, musztardą, miodem i pieprzem.
  3. Wybieramy duży talerz i zaczynamy układać pomidory, mieszając kolory i rozmiary. Gdy skończymy, na każdej warstwie rozprowadzamy mieszankę ziół i szalotek oraz oliwki. Przykrywamy i schładzamy przez kilka godzin. Ogrzewamy do temp. pokojowej na 45 min przed podaniem, polewamy sosem i oprószamy kryształkami soli.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Zobacz: dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

miód pomidory
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy