Sałatka pomidorowa obfitość

Sałatka pomidorowa obfitość to łatwa i szybka przekąska . Kwiat soli z Camargue nadaje wykwintnego charakteru. Spróbuj sałatki pomidorowej na rodzinnego grilla.

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych kolorowych pomidorów w możliwie wielu kształtach i kolorach
  • 50 g mieszaniny posiekanych ziół: bazylia
  • szczypiorek
  • tymianek
  • natka pietruszki i mięta
  • 5–6 szalotek
  • posiekanych
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • przeciętych na połówki
  • kwiat soli z Camargue
  • sos: 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • łyżka musztardy diżońskiej
  • łyżka miodu
  • pieprz

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Duże i średnie pomidory kroimy w poprzek na plastry. Mniejsze przecinamy na połówki. Listki ziół mieszamy z posiekanymi szalotkami.
  • Na sos: oliwę ucieramy z octem
  • musztardą
  • miodem i pieprzem.
  • Wybieramy duży talerz i zaczynamy układać pomidory
  • mieszając kolory i rozmiary. Gdy skończymy
  • na każdej warstwie rozprowadzamy mieszankę ziół i szalotek oraz oliwki. Przykrywamy i schładzamy przez kilka godzin. Ogrzewamy do temp. pokojowej na 45 min przed podaniem
  • polewamy sosem i oprószamy kryształkami soli.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy