Sałatka na odświeżenie - z ananasem, marchewką i groszkiem

Ta sałatka wspaniale pobudza i orzeźwia. Lubimy jeść ją w ciepłe dni na lunch.

Sałatki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 178 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • malutka ostra papryczka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml octu jabłkowego lub ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • sól
  • 5 małych, młodych marchewek
  • 10 dag strączków młodego groszku
  • nieduży, świeży ananas
  • czerwona papryka
  • 2 owoce kiwi
  • główka masłowej sałaty
  • główka batawii
  • 10 dag kiełków zielonego groszku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Na papier do pieczenia wysypujemy wiórki, wkładamy do piekarnika na 5–7 min, wyjmujemy, gdy mocno zapachną i się zrumienią; studzimy. Papryczkę siekamy, wrzucamy do plastikowej miski, dodajemy miód, ocet, olej sezamowy, sos sojowy i imbir. Bardzo dokładnie mieszamy (możemy nawet zmiksować), odstawiamy.
  • Nastawiamy garnek osolonej wody. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki, sparzamy ze strączkami groszku ok. 1,5 min. Odcedzamy do miski z bardzo zimną wodą lub na lód. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek, a potem dzielimy na jednokęsowe kawałki. Podobnie kroimy oczyszczoną paprykę.
  • Kiwi obieramy i tniemy w plasterki lub kostkę. Wszystkie pokrojone elementy wrzucamy do miski, zasypujemy połową wiórków, zalewamy sosem i odstawiamy na 15 min. Sałaty rwiemy na duże kawałki, mieszamy z kiełkami, układamy na dnie miski, lekko solimy. Wykładamy na wierzch owoce, posypujemy pozostałymi wiórkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Sezon na szparagi rozpoczęty, zatem groszek lub marchewkę z tego przepisu można wymienić właśnie na nie. Świetnie sprawdzą się i białe, i zielone, pod warunkiem że zostaną tylko zblanszowane, aby zachować chrupkość. Sos imbirowy można zastąpić osobiście ukręconym majonezem przyprawionym jogurtem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Z takim właśnie mieszam mięso kraba, awokado, kiwi i podaję z grubo pokrojonymi listkami rzymskiej sałaty lub środkowymi listkami masłowej.

Spróbujcie pobawić się papierem ryżowym i schować w nim dowolne farsze na bazie porwanej sałaty. Kiełki, zioła, owoce, bardzo drobno posiekane warzywa, upieczone kawałki ryb lub kurczaka mieszamy z sałatą i naszym sosem imbirowym, a potem składamy jak krokiet w zmoczonym wcześniej papierze ryżowym. Takich sajgonek już się nie smaży, tylko gryzie zaraz po zwinięciu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy