Sałatka makaronowa

kolorowa sałatka i bardzo pożywna

Sałatkidania z makaronemPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 200 g makaronu farfalinne pełnoziarnistego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 op. sera mozzarella
  • ok. 10 szt. pomidorów suszonych w zalewie
  • 2-3 pomidory świeże
  • 1/2 - 1 słoiczka kaparów
  • do posypania orzechy włoskie
  • NA SOS:
  • 4 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 łyżeczki ocetu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz świeżo mielony

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  • SOS: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, ocet, bazylię, sól i pieprz. Mieszamy, odstawiamy do lodówki (ja z reguły robię podwójną ilośc sosu).
  • Na talerzach lub w salaterce układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, posypujemy trochę kukurydzą, na to wykładamy warstwę makaronu, następnie pokrojone w kostkę pomidory (świeże) i mozzarellę; na to znowu posypujemy kukurydzę. Następnie - pokrojone w drobne kawałki pomidory suszone i resztę kukurydzy. Na wierzchu posypujemy orzechami, pokrojonymi na mniejsze kawałki, i kaparami. Całość plewamy sosem.
  • Kolor sosu (ciemny) może zrazić, ale za to jak się przemiesza sałatkę...smak powali nas na kolana :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy