Sałatka -kurczak chop-suey

Przepis na sałatkę kuchni chińskiej z kurczakiem, fasolką szparagową, porem i między innymi imbirem

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
140 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 140 głosów)

Składniki:

  • 70 dag piersi z kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka wódki
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • por
  • kawałek imbiru
  • marchew
  • szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • nieduża czerwona papryka
  • mango
  • kiełki soi
  • pudełko roszponki
  • natka kolendry
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka wódki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Filety pokroić, zalać sosem sojowym i wódką, obtoczyć w mące kukurydzianej.
  • Usmażyć na rumiano na gorącym oleju. Wyjąć, ostudzić.
  • ■ Mango i warzywa umyć, obrać. Fasolkę pokroić na kawałki, marchew, paprykę i mango w paski.
  • ■ Por umyć, przekroić wzdłuż na pół, smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju razem z pokrojonym w plasterki imbirem. Dorzucić pozostałe warzywa i smażyć 2–3 minuty.
  • ■ Po chwili zalać sosem przygotowanym ze składników wymieszanych z 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą al dente.
  • ■ Kurczaka pokroić w plastry. Na umytej i osuszonej roszponce ułożyć warzywa i kurczaka. Posypać listkami kolendry.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 140

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy