Sałatka jarzynowa

To klasyk na świąteczny stół - sałatka jarzynowa po prostu musi się pojawić! Niezależnie, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie, sałatka jarzynowa cieszy się niemalejącą popularnością przy stole.

dodany przez: mojegotowanie

sałatka jarzynowa

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)


Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 3–4 ziemniaki
  • bulwa selera średniej wielkości
  • 6 jajek na twardo
  • 2 jabłka
  • puszka groszku
  • sól, pieprz, majonez
  • opcjonalnie: kilka marynowanych
  • grzybów, ogórków kiszonych, korniszonów,
  • biała część pora

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Wyszorowane warzywa (ze skórką) wkładamy do szerokiego garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, żeby były zakryte) i gotujemy, aż będą miękkie, ale jędrne. Odcedzamy, studzimy, obieramy i wszystkie kroimy w drobną kostkę, wrzucając do dużej, głębokiej miski.
  • Jajka obieramy, siekamy, jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do miski z warzywami.
  • Dodajemy osączony z zalewy groszek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Przed podaniem mieszamy z majonezem i schładzamy.
  • To wersja podstawowa sałatki – dla zaostrzenia smaku dodajemy pokrojone ogórki kiszone i konserwowe, marynowane grzybki i cienko pociętego pora (przed wymieszaniem z resztą składników najlepiej przelać go wrzątkiem na sicie i dokładnie osączyć).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy