SAŁATKA GYROS

Inna sałatka od wszystkich i od niedawna bardzo popularna.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 182 głosów)

Składniki:

  • Na sałatkę :
  • 4 piersi pojedyncze z kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 400g.,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 5 dużych ogórków z octem,
  • przyprawa do gyrosa,
  • sól i pieprz-do smaku,
  • olej do pieczenia piersi z kurczaka.
  • Sos do polania sałatki :
  • -majonez- w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu,
  • -ketchup pikantny- w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu,
  • (dajemy tyle samo łyżek majonezu i ketchupu)
  • -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Majonez z ketchupem łączymy ze sobą i do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
  • Tym sosem polewamy wierzch sałatki.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi z kurczaka myjemy.
  • Dusimy je na patelni 30 minut na rozgrzanym oleju wraz z z przyprawą gyros z 2 stron na rumiano.
  • W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą kroimy drobno : kapustę pekińską, ogórki i cebulę oraz robimy sos z w/w składników.
  • Gdy piersi z kurczaka mamy uduszone, to też kroimy je w kostkę.
  • Do przyszykowanej salaterki (najlepiej przezroczystej, by widać było warstwy sałatki) dajemy na jej dno kolejne składniki, tj. : pokrojone piersi z kurczaka, potem pokrojoną kapustę pekińską, następnie pokrojone i odciśnięte ogórki z octem oraz pokrojoną drobno cebulę.
  • Można kolejne warstwy sałatki lekko posypać solą i pieprzem.
  • Ułożone wszystkie warstwy sałatki polewamy wcześniej przygotowanym różowym sosem, a jej wierzch posypujemy kukurydzą konserwową.
  • Sałatkę należy brać z góry do dołu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy