Sałatka grecka politiki

Szybka, łatwa i bardzo ziołowa sałatka grecka politiki z dodatkiem grillowanego sera feta. Doskonała do dań z grilla, ale nie tylko. Przepis poleca szefowa kuchni Agata Wojda.

sałatka grecka

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Składniki:

  • 4 plastry fety o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 pomidory, pokrojone w plastry
  • 2 podłużne zielone papryki, pokrojone w plasterki
  • 10 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 8 małych dymek razem ze szczypiorem
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • ok. 200 g wszelkich zielonych liści nadających się na sałatkę: koniecznie umyty szpinak, sałata rzymska, rukola duży pęczek kopru, grubo posiekany
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w paski
  • łyżka kaparów, osączonych
  • 20 g orzechów włoskich, grubo siekanych
  • 6 grzanek podpieczonych na złoto i chrupiąco na grillu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej do zrobienia paczuszek z serem feta. Na każdym kawałku folii kładziemy 2 plastry pomidora, na nich plaster sera, plasterki zielonej papryki; polewamy łyżką oliwy, oprószamy solą i oregano. Zawijamy, pieczemy na rozgrzanym grillu ok. 8 min.
  • W tym czasie robimy sałatkę: najpierw obok paczek z fetą kładziemy na ruszcie całe dymki i grillujemy, często obracając, ok. 6 min – powinny lekko przypalić się na zewnątrz.
  • Po ostudzeniu cebule kroimy w ćwiartki, a szczypior na kawałki, wrzucamy je do dużej miski ze wszystkimi liśćmi i koprem, lekko mieszamy.
  • Tuż przed podaniem dokładamy suszone pomidory, orzechy i grzanki oraz sos: ucieramy go z octu balsamicznego, miodu i pozostałej oliwy, przyprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Sałatkę zjadamy z gorącą fetą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Przed zakupem zwróćmy więc uwagę na skład. Fetę możemy zamienić na swojski oscypek, ale wówczas zrezygnujmy z oregano, a na serze – zamiast papryki – połóżmy cienkie plastry jabłka lekko posmarowane miodem. Skład sałatki zostawiamy bez zmian, możemy ew. dorzucić liści dodających smak: melisy, pokrzywy, mięty, szczawiu, lubczyku.

Zobacz też: egzotyczna sałatka owocowa

Notka redakcyjna

UWAGA! Do grillowania niezbędna jest prawdziwa grecka feta z mleka owczego, ew. owczego i koziego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy