Sałatka do słoików : ogórkowa z fasolką

Ocena:

4.41 (193)

  • 1 godz. 15 min.
Świetna sałatka na niedzielny obiad . Wystarczy odkręcić słoik i delektować się smakami lata.

Składniki:

  • 2 kg żółtej fasolki
  • 2 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • sól
  • Zalewa:
  • 1/2 szkl.oleju
  • 1 szkl. octu
  • 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki soli
  • 2 szkl.cukru
  • pieeprz

Sałatka do słoików : ogórkowa z fasolką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyć ogórki,obrać i pokroić na plasterki.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w kosteczkę.
  • Umyć fasolki,poodcinać końcówki i pokroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok.20min. następnie odcedzić na sitku i ostudzić.
  • Zalewa:
  • Wymieszać olej z octem i przecierem pomidorowym, wsypać sół i cukier - dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
  • Ogórki, fasolkę i cebule mieszamy z zalewą i przekładamy do słoików.
  • Pasteryzować ok.15 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne