Sałatka cukiniowa z sosem bazyliowym

Prosto i pysznie - ta dewiza towarzyszyła nam przy tworzeniu przepisu na tę sałatkę. Spróbujcie cukinii z bazyliowym sosem, a nie pożałujecie!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 małych, szczupłych cukinii
  • 3 łyżki białego octu balsamico
  • 7 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • opakowanie minimozzarelli
  • 2 łyżki wyłuskanych prażonych pistacji
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 garści liści bazylii
  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 5 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 30 dag pomidorków cherry

Przygotowanie

  1. 2 cukinie przecinamy wzdłuż na połówki, resztę strugamy na cienkie długie wstążki. Wstążki mieszamy z octem i 4 łyżkami oliwy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 min. Kulki mozzarelli odsączamy, obtaczamy w mieszance posiekanych pistacji i orzechów. Połowę bazylii siekamy, mieszamy z jogurtem i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy oderwane z gałązek pomidorki i połówki cukinii, często obracając, smażymy ok. 5 min. Całe liście bazylii mieszamy ze wstążkami cukinii, dekoracyjnie układamy połówki cukinii, pomidorki i kulki mozzarelli, obok kładziemy kleks sosu.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Wskazówki

Zobacz też: sałatka z jarmużem

sałatka cukinia bazylia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze