Sałatka caprese z grzankami z pietruszką

Ta sałatka inspirowana jest klasyczną caprese z pomidorami, ale została podkręcona szczawiem i zielonym ogórkiem.

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 197 głosów)

Składniki:

  • 4 kulki mozzarelli
  • 1/2 pęczka szczawiu czerwonego (krwistego)
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 10 dag malin
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • pieprz młotkowany
  • 8 kromek chleba pszennego
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag mieszanki kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1/4 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w plasterki. Szczaw myjemy, osuszamy, oddzielamy listki. Ogórek myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki razem ze skórką. Na talerzu układamy na przemian: plasterek mozzarelli, listek szczawiu, plasterek ogórka itd., a całość posypujemy malinami, polewamy olejem i oprószamy świeżo młotkowanym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, układamy kromki chleba i lekko podpiekamy.
  • Obieramy czosnek, przecinamy na pół. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i oddzielamy listki. Chleb nacieramy połówkami czosnku oraz jednym lub dwoma przekrojonymi pomidorkami. Układamy resztę pomidorków na chlebie i posypujemy listkami natki pietruszki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Czerwony szczaw to bardziej dekoracyjny krewny szczawiu zwykłego, o pięknie żyłkowanych na czerwono liściach, idealny do letnich sałatek. 
 

Zobacz też: Sałatka meksykańska z grzankami i papryczką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy