Sałatka Caprese-- mozarella z pomidarami

Wyśmienita przystawka przed drugim daniem.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 mozarella
  • 1 pomidor
  • pół cebuli czerwonej
  • łyżeczka pesto bazyliowe
  • łyżka octu balsamicznego
  • pieprz gruby

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidora umyć, sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki, pokroić w plastry, mozarellę odsączyć z zalewy i również pokroić w plastry.Oliwę z oliwek wymieszać z Pesto (konsystencja sosu ). Przemiennie ułożyć plastry pomidora i sera, tworząc obręcz. Posmarować Pesto, polać delikatnie octem balsamicznym, pokroić czerwona cebulkę w drobna kostkę posypać po potrawie, całość delikatnie posypać grubo zmielonym pieprzem i udekorować listkami bazylii.

Porady

Zobacz też: makaronowe koszyczki z minicaprese

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy