231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska foodie.by.bb

Sałatka brokułowa

Ocena:

4.18 (309)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Sałatka brokułowa to pożywna kompozycja z warzyw, jajek na twardo i sera feta. Dopełnia ją aromatyczny sos czosnkowy na jogurcie naturalnym. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Można zabrać ją do pracy lub posilić się nią przed treningiem. Pokazujemy krok po kroku, jak powstaje najlepsza sałatka brokułowa z jajkiem – świeża, sycąca, polana kremowym dressingiem i udekorowana pachnącym szczypiorkiem.

Składniki:

  • brokuły  300 g

  • pomidorki koktajlowe  150 g

  • jajka  2 szt.

  • kukurydza konserwowa  250 g

  • feta  140 g

  • jogurt naturalny  120 g

  • czosnek  1 ząbek

  • majonez  25 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • szczypiorek  0.5 pęczka

Sałatka brokułowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Opłukujemy brokuł w zimnej wodzie. Dzielimy go na różyczki. Nie wyrzucajmy łodyg – przydają się do wielu potraw. Można na przykład zrobić z nich zupę krem lub pokroić w słupki i podać do hummusu. Wrzucamy brokuł do osolonego wrzątku. Gotujemy go przez około 4–5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu wkładamy do lodowatej wody. Dzięki temu różyczki nie rozgotują się i zachowają żywy, zielony kolor, a gotowa sałatka z brokułem i fetą będzie przyjemnie chrupać. Odcedzamy i osuszamy warzywo. 

    sałatka brokułowa - przygotowanie brokuła
  • Krok 2:

    Gotujemy jajka na twardo. Umieszczamy je w rondelku i zalewamy wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po upływie 8 minut (lub trochę wcześniej, jeśli chcemy, żeby środek żółtka był jeszcze półpłynny) przekładamy jajka do kąpieli z lodem, żeby od razu zatrzymać obróbkę termiczną. Czekamy, aż całkowicie wystygną, po czym obieramy je i kroimy w ćwiartki.  

    sałatka brokułowa - gotowanie jajek
  • Krok 3:

    Myjemy i przepoławiamy pomidorki koktajlowe. Jeśli są spore, możemy podzielić je na ćwiartki. Odsączamy kukurydzę konserwową z zalewy. Kroimy fetę w kostkę. Najlepiej sprawdzi się prawdziwy grecki produkt, ponieważ ma bardziej zwartą konsystencję niż inne serki kanapkowe. Jeśli jednak używamy kremowego odpowiednika, możemy wcześniej namoczyć go w bardzo zimnej wodzie. Łatwiej będzie go wtedy pokroić w równą kostkę.  

    sałatka brokułowa - krojenie składników
  • Krok 4:

    Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy, jednocześnie rozcierając bokiem ostrza. Łączymy go z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatka z brokułami będzie też świetnie smakować, jeśli dodamy do dressingu płatki chili lub ulubione zioła, na przykład świeżą bazylię. Możemy wlać do miseczki z sosem również sok z cytryny lub limonki. 

    sałatka brokułowa - sos czosnkowy
  • Krok 5:

    Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie. Możemy też na chwilę zostawić źdźbła w takiej kąpieli, żeby były jędrne i soczyste. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Umieszczamy w misce wszystkie elementy, na które składa się nasza sałatka brokułowa. Przepis podstawowy zawiera zielone różyczki, jajka na twardo, pomidory, kukurydzę i fetę, ale możemy też dodać inne warzywa, na przykład rzodkiewkę. Do bardziej sycącej wersji dania warto dorzucić grillowanego kurczaka.  

    sałatka brokułowa - mieszanie składników
  • Krok 6:

    Polewamy składniki sosem czosnkowym. Ostrożnie mieszamy sałatkę, tak żeby nie rozpadły się za bardzo jajka i kawałki fety. Dekorujemy kompozycję szczypiorkiem lub dowolnymi zielonymi listkami, na przykład natką pietruszki lub koperkiem. Polecamy też dorzucić prażone migdały lub ziarna słonecznika. Sałatka brokułowa z serem feta najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, ale możemy ją też przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

    sałatka brokułowa - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne