Sałata rzymska z sosem cezar

Sałata rzymska z sosem cezar

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 filetów anchois
  • ząbek czosnku
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 1/4 filiżanki piwa
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 filiżanki tartego parmezanu
  • grzanki
  • 3 łyżki parmezanu pokrojonego w płatki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Grill rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury.
  • Główki sałaty przecinamy na pół, skrapiamy oliwą, przeciętą stroną układamy na grillu, podpiekamy ok. 3 min.
  • Do blendera wrzucamy anchois, czosnek, żółtko, musztardę i wlewamy piwo. Miksujemy ok. 3 min, aż się dobrze połączą.
  • Powoli dolewamy olej, kropla po kropli, aż powstanie emulsja. Dodajemy sól, pieprz i tarty parmezan, miksujemy, aż się wszystko połączy.
  • Po jednej połówce grillowanej sałaty kładziemy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy grzankami i płatkami parmezanu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" Nr 6/2017

Porady

Zobacz też: kanapka jak sałatka cezar

Notka redakcyjna

Crème d’anchois: z filetów i oleju uciera się pastę, która stanowi przyprawę do dań z rusztu lub służy do smarowania tostów lub chleba. Każda potrawa z dodatkiem anchois zyskuje charakterystyczny śródziemnomorski smak.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy