Chińskie pierożki

Ocena:

4.51 (182)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Chińskie pierożki, znane też jako chińskie sakiewki lub dim sum, świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i jako ciekawa imprezowa przekąska. Wypełnione mieloną wołowiną, kapustą pekińską i rozmaitymi, aromatycznymi przyprawami zasmakują nawet tym, którzy na co dzień stronią od orientalnych dań. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • sól  3 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • olej  10 g

  • woda  200 ml

  • mięso mielone  200 g

  • sos sojowy  20 g

  • wódka  10 g

  • imbir  5 g

  • szczypiorek  5 g

  • cukier  5 g

  • olej sezamowy  6 g

  • pieprz  3 g

Chińskie pierożki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na chińskie pierożki: Przesianą mąkę mieszamy w misce z odrobiną soli. Zalewamy wrzącą wodą i dodajemy olej. Całość zagniatamy, aż do uzyskania miękkiej, elastycznej konsystencji. Następnie szczelnie owijamy misę z ciastem folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum 20 minut. 

  • Krok 2:

    Farsz na chińskie pierożki: Kapustę wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy liście i przy pomocy czystej szmatki delikatnie je odciskamy z nadmiaru wody. Sieczemy je w drobną kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy mięso, sos sojowy, cukier, wódkę, olej oraz pieprz. Szczypiorek sieczemy na bardzo drobno, imbir trzemy na tarce. Dodajemy do reszty farszu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

  • Krok 3:

    Gotowanie sakiewek: Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na cienko. Wycinamy z niego koła o średnicy około 10 cm. W środek placków kładziemy po łyżce farszu.  Zwilżonymi wodą dłońmi sklejamy ciasto tak, by otrzymać kształt sakiewek. Pierożki gotujemy na parze przez około 20 minut.

Porady

  • Do wycinania kółek z ciasta przydadzą się okrągłe foremki do wykrawania. Można też użyć w tym celu szklanki wykonanej z cienkiego szkła.
  • Jeśli nie posiadacie okrągłych foremek do wykrawania ciasta, możecie też podzielić masę na małe części, uformować z nich kule, a następnie rozwałkować w kształt koła.
  • Chińskie pierożki najlepiej gotować w specjalnych, przeznaczonych do tego bambusowych koszyczkach lub na metalowych wkładkach do gotowania do parze. Należy je wyłożyć papierem do pieczenia, by pierożki dim sum nie przywarły do naczynia. Papier polecamy nakłóć w kilkunastu miejscach tak, by pierożki mogły się dobrze ugotować.
  • Pierożki sakiewki polecamy podawać z odrobiną sosu sojowego lub sosem na bazie oleju sezamowego, octu ryżowego, sosu sojowego i tartego imbiru.
  • Zarówno ciasto na dim sum, jak i gotowe pierożki można mrozić. Przechowywane w zamrażalce zachowają świeżość przez około 2 miesiące. 
  • Azjatyckie pierożki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy przygotować je w większej porcji, a następnego dnia zabrać ze sobą do pracy – idealnie sprawdzą się jako pożywny i smaczny lunch.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chińskie pierożki – jak je zrobić?

Pierogi chińskie zyskują ostatnimi czasy coraz większą popularność. Od polskich odpowiedników różnią się przede wszystkim sposobem obróbki cieplnej – azjatyckie sakiewki gotuje się na parze, dzięki czemu zyskują ciekawą, sprężystą konsystencję. Tradycyjnie serwuje się je w towarzystwie herbaty jako lekką przekąskę. Do przygotowania ciasta na pierożki dim sum potrzeba jedynie trzech składników – mąki, wrzątku i odrobiny oleju. Do przyrządzenia farszu używa się rozmaitych, aromatycznych przypraw, co nadaje pierogom charakterystycznego, orientalnego smaku.


Dim sum – rodzaje farszu

Chińskie pierożki na parze można przygotować na wiele, ciekawych sposobów. Sakiewki z mięsem najczęściej nadziewa się farszem na bazie wołowiny lub wieprzowiny. Równie świetnie smakują wypełnione z kurczakiem czy kaczką. Można też spotkać takie z nadzieniem z krewetek. W wersji roślinnej chińskie sakiewki wypełnia się mieszkanką marchewki, kapusty pekińskiej oraz kiełków fasoli mung. Polecamy spróbować też dim sumów z grzybami mun, pędami bambusa i odrobiną kasztanów wodnych.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne