Sakiewka schabowa z serem Sertop, porem, szynką i smażonymi podgrzybkami
Materiały prasowe
Ocena:
4.51
(146)
Przepis sponsorowany
Składniki:
200 g schabu bez kości
3 plastry sera topionego w plastrach Cheddar Sertop
200 g fioletowych ziemniaków
100 g małych podgrzybków
50 g masła klarowanego
3 plastry dowolnej szynki
60 g pokrojonego pora (biała część)
sól i pieprz
Sakiewka schabowa z serem sertop, porem, szynką i smażonymi podgrzybkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Plastry schabu rozbijamy cienko, na środku układamy ser, por i szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko zgrabnie zwijamy, aby powstała szczelna sakiewka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy sakiewkę na nagrzanego piekarnika (150-160 stopni) i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie obieramy je ze skórki. Grzybki oczyszczone smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor. Całość układamy schludnie na talerzu lub półmisku, dekorujemy gałązką rozmarynu i pokruszonymi chipsami z buraka.