Sajgonki

Domowe sajgonki

dodany przez: anetamlp

Przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 150 głosów)


Składniki:

  • 9-12 placków papieru ryżowego
  • kilka kapeluszy grzybów mun
  • średnia marchew
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 50 g makaronu ryżowego
  • kilka kiełków fasoli mung
  • cebula
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • jajko
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka "jarzynki"
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Grzyby i kiełki pokroić w krótkie paski, cebulę w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a kapustę poszatkować. Makaron ryżowy zamoczyć we wrzątku. Po 3 minutach odcedzić i pokroić w 2cm nitki. W misce wymieszać mięso, marchew, cebulę, kiełki, grzyby, makaron, jajko, przyprawić i wymieszać. Kolejno moczyć kilka sekund placki papieru ryżowego w letniej wodzie, osączyć i rozłożyć na desce. Na placek nałożyć nadzienie i zwijać ja krokiety. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Porady

Zobacz też: sajgonki warzywne z bratkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy