Sajgonki warzywne z bratkami

Jadalne kwiaty i sajgonki warzywne - doskonałe połączenie. Do tego orzeźwiający i pyszny sos. Przepis na te sajgonki warzywne zabierze dosłownie kilka minut! Jadalne kwiaty warto wykorzystać w kuchni.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • opakowanie papieru ryżowego
  • farsz 1: kawałek czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • garsteczka listków roszponki
  • kilka wstążek z marchewki
  • farsz 2: marchewka, pocięta w cienkie wstążki (za pomocą obieraczki do warzyw)
  • 2–3 łyżki pestek z granata
  • garsteczka listków roszponki i bazylii
  • farsz 3: garść sałaty lodowej, pokrojonej w paski
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • młody burak, ugotowany
  • kwiaty bratków i ulubione smakowe
  • oleje do wszystkich farszów
  • sos: 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju ryżowego z czosnkiem lub imbirem
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

  1. Na farsz 1: kapustę i cebulę jak najcieniej szatkujemy. Mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i solą, wygniatamy i odstawiamy na 30 min (kapustę można też zblanszować).
  2. Papier ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, na środku każdego arkusza kładziemy po porcji farszu, skrapiamy oliwą, dokładamy bratki i zawijamy, formując sajgonki.
  3. Z podanych składników mieszamy sos, podajemy do sajgonek.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Komentarz redakcji

Uwaga! do jednego z farszów użyto do zdjęcia buraków chioggia – to odmiana, która z wierzchu wygląda jak zwykły czerwony burak, ale w środku ma dekoracyjne kółka. Chioggia w smaku są słodsze i delikatniejsze niż buraki czerwone. W Polsce jeszcze mało popularne.
warzywa SAJGONKI jadalne kwiaty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy