Sabaudzka babka ziemniaczana z jabłkami

Babka ziemniaczana nie musi kojarzyć się z wytrawnym daniem mięsnym. Dodajmy do niej jabłka reneta, korzenne przyprawy, a otrzymamy wyjątkowy wypiek nie tylko od święta. Babka ziemniaczana oryginalna!

babki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 181 głosów)

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 5 średnich cebul
  • 5 kwaskowatych jabłek
  • garść rodzynek
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego pieprzu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach i jeszcze ciepłe obieramy, rozgniatamy, ucieramy na purée z 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka.
  • Na 2 łyżkach masła szklimy obrane i pokrojone w piórka cebule. Umyte jabłka obieramy, kroimy w grube cząstki, podsmażamy na maśle.
  • Rodzynki moczymy w pozostałym gorącym mleku i osączamy.
  • Formę na babkę smarujemy masłem. Do ziemniaczanej dodajemy cebulę, jabłka i rodzynki, przyprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do formy, wtykamy resztę masła pokrojonego w kostki. Pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C – baba powinna być złocista i chrupiąca z wierzchu, a miękka w środku. Staramy się ciepłą wyjąć z formy i kroić na porcje.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: Kruchy placek z jabłkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy