Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 45 minut
Porcja: 580 kcal
Składniki:
35 dag ryżu (np. arborio)
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru pudru
300 ml śmietany
30 ml sherry
5 dag obranych migdałów
50 dag wiśni (mrożonych)
1/2 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki masła
Ryż z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ryż opłukać i osączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło i ryż. Gotować 25 min na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii.
■ Jeden migdał zachować w całości. Resztę posiekać. Dodać do ryżu, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. Do środka włożyć cały migdał.
■ W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić.
■ Ryż włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym.