Ryż z warzywami na tęczowo

Smakowite danie, które jest równocześnie zdrowe. Skusi nawet przeciwników ryżu!

Dodany przez:

Ryż z warzywami na tęczowo

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 400 g ryżu (lub ok. 2 szklanek)
  • 2/3 kalafiora
  • 1 brokuł
  • 1 filet z kurczaka podwójny
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • suszony lubczyk
  • curry
  • papryka słodka suszona (ostra wedle uznania)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej

Przygotowanie

  1. Fileta umyć i oczyścić, pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Obsypać solą, pieprzem, curry, lubczykiem oraz papryką oraz wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek oraz musztardy. Można to zrobić nawet dzień wcześniej na noc, aby „złapał” smak. Następnie krótko podsmażyć go na patelni. Resztę warzyw umyć. Marchewkę oskrobać i ugotować. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z cukrem i odrobiną soli. Poszatkowaną cebulę usmażyć na złoty kolor. Ryż ugotować al dente. Następnie, gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i chociaż lekko ostudzone, do wysokiego naczynia wrzucić brokuł i kalafior pokrojony lub podzielony na małe różyczki, dalej kurczaka, marchewkę pokrojoną w kostkę lub przeciśniętą przez sitko do warzyw oraz zeszkloną cebulę oraz odcedzony ryż. Wszystko dokładnie, acz delikatnie wymieszać. Doprawić w razie konieczności. U mnie podane z faszerowanymi pieczarkami (z innego mojego przepisu) i kalafiorem polanym bułką tartą z tłuszczykiem. Smacznego!
warzywa obiad przekąska kolacja ryż risotto bukiet warzyw
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze