Ryż z kurczakiem i musem z mango

Wspaniała potrawka z ryżem w orientalnym wykonaniu.

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 155 głosów)

Składniki:

  • ryż (ilość według uznania)
  • pierś z kurczaka
  • dwa liście sałaty lodowej
  • pół mango
  • marchewka
  • pomidor
  • pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki curry
  • przyprawa do potraw chińskich 5 smaków
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2. Marchewkę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mięso doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnie z oliwą i smażymy.
  • 3. Mango kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Jedną połówkę kroimy w kostkę. Niecałą połowę pokrojonego owocu wrzucamy na patelnię z kurczakiem, a resztę wkładamy do małego garnuszka , zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
  • 4. Robimy mus: gdy mango zmięknie- miksujemy je. Dodajemy chilli, cukier (jeżeli nie jest słodkie) i szczyptę curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli jest zbyt gęsto to dolewamy wody i jeszcze raz zagotowujemy.
  • 5. Gdy produkty z patelni będą miękkie, wrzucamy do nich pokrojonego w kostkę pomidora i doprawiamy przyprawą do potraw chińskich 5 smaków. Na talerz wykładamy liść sałaty, nakładamy ryż, warzywa z patelni i polewamy musem z mango. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy