Ryż z duszonymi jabłkami i śmietaną

Szybki i smaczny ryż.

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 183 głosów)

Składniki:

  • ryż suchy 2 szklanki
  • woda 4 szklanki
  • sól
  • jabłka - szara reneta 1,20 kg
  • cukier 3/4do 1 szklanki
  • cynamon
  • śmietana

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ryż porządnie umyć w kilku wodach, zalać woda , lekko posolić, ugotować na małym ogniu. Jabłka obrać pokroić na 4 , wyciąć gniazda nasienne. Podlać 1 łyżką wody, dusić aż się zaczną rozpadać, pod koniec dodać cukier i jeszcze dusić około 20 min. Ryż nałożyć na talerze, polać uduszonymi jabłkami, udekorować kleksem śmietany i posypać cynamonem
  • . Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy