Ryż w potrawce z kurczaka w warzywach

Moje danie zostało tak przygotowane, by spełnić podstawową zasadę zbilansowanej diety Baza to ryż

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
576 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 woreczki ryżu
  • 25 dag pieczarek
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 puszka kiełków fasoli mung
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kilka fasolek szparagowych
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka różyczek brokułu
  • sól, pieprz
  • wegeta
  • 1 kostka rosołowa
  • Sos sojowy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • oliwa

Przygotowanie

  1. 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w kostkę.
  2. 2. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić mięso z kurczaka i smażyć około 10-15 min.
  3. 3. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i smażyć kolejne 5-10 min.
  4. 4. Następnie dodać pokrojone według upodobania warzywa (marchewka, pietruszka, kalafior, fasolki, papryka, por oraz pieczarki). Wszystko dusić pod przykryciem około 10 min.
  5. 5. Na koniec dodać sól, pieprz, troszkę wedety i sosu sojowego. Wszystko dokładnie co chwilę wymieszamy.
  6. 6. Z kostki rosołowej i 1/3 szklanki wody gotujemy bulion, który na koniec wlewamy do duszonych warzyw.
  7. 7. W tym samym czasie gotujemy ryż z odrobina soli i wegety.
mięso warzywa obiad ryż pierś z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze