Ryż z truskawkami

Ocena:

4.47 (154)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Ryż z truskawkami to pyszny i pożywny posiłek, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje latem, ze świeżymi owocami, ale można go także przyrządzić z mrożonych truskawek. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach w ogrodzie, w roli podwieczorku, a nawet lekkiego dania obiadowego. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do zapamiętania. Podpowiadamy, jak zrobić ryż z truskawkami, który obudzi w Was dziecko.

Składniki:

  • truskawki  500 g

  • ryż  120 g

  • mleko  500 ml

  • woda  500 ml

  • cukier  50 g

  • cukier waniliowy  8 g

  • masło  20 g

  • sól  2 g

Ryż z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryż: wsypujemy do garnka z grubym dnem. Zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy masło i szczyptę soli. Gotujemy, aż ziarna zmiękną i wchłoną cały płyn. Dzięki temu ryż z truskawkami będzie miał kremową konsystencję. Potrwa to około 30 minut. Pod koniec wsypujemy 25 g cukru i cukier waniliowy. Mieszamy ryż i zdejmujemy go z palnika.  

  • Krok 2:

    Truskawki: myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki i umieszczamy je w rondelku z 25 g cukru. Podgrzewamy, żeby puściły trochę soku. 

  • Krok 3:

    Podanie: na porcję ryżu nakładamy ciepłe truskawki. Serwujemy od razu lub po przestudzeniu. Możemy udekorować danie świeżymi listkami mięty.    

Porady

  • Możemy podawać ryż z truskawkami na ciepło lub na zimno. Jeśli wybieramy tę drugą opcję, nie musimy podgrzewać owoców z cukrem, wystarczy, że zgnieciemy je za pomocą widelca. Truskawki można także zmiksować z jogurtem, śmietaną lub kefirem i podać w formie sosu. 
  • Biały cukier warto zastąpić zdrowszymi substancjami słodzącymi, takimi jak miód lub syrop z agawy. Jeśli chcemy, żeby ryż na mleku z truskawkami miał mniej kalorii, użyjmy ksylitolu, erytrolu lub stewii. Ilość cukru lub słodzika dopasujmy do własnych preferencji. Smak dania zależy w dużej mierze od tego, jak dojrzałe są wykorzystane przez nas owoce. 
  • Żeby przygotować tę potrawę dla wegan, zastąpmy masło olejem kokosowym, a mleko dowolnym napojem roślinnym, na przykład migdałowym.  
  • Najlepszy rodzaj ryżu do dania z truskawkami na słodko to basmati lub jaśminowy. Jeśli chcemy uzyskać konsystencję puddingu, możemy użyć ziaren o dużej zawartości skrobi, czyli arborio, carnaroli lub bomba.   
  • Ryż na mleku z owocami dobrze komponuje się z dodatkami takimi jak świeże zioła (mięta, bazylia, tymianek) i płatki migdałów. Danie możemy tez posypać cynamonem. Zamiast cukru waniliowego sprawdzi się aromat lub esencja waniliowa. 
  • Poza sezonem letnim bez problemu przygotujemy ryż z truskawkami mrożonymi. Najlepiej rozmrozić je z cukrem w rondelku. Możemy dodać do nich odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą, żeby uzyskać konsystencję frużeliny. 
  • Jeśli chcecie poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, sprawdźcie, jak przyrządza się ryż na słodko w innych krajach. Proponujemy wypróbowanie na przykład hiszpańskiego arroz con leche.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ryż z truskawkami – przepis o wielu obliczach  

To pozornie proste danie może występować pod wieloma postaciami. Wiemy już, że możemy przyrządzić treściwy ryż z truskawkami i śmietaną lub kefirem, ale to nie wszystko. Jak jeszcze warto go modyfikować? Sprawdźcie: 

  • ryż na mleku z truskawkami i bananem – w maju i czerwcu możemy cieszyć się pełnią smaku soczystych polskich truskawek, ale jeśli jest poza sezonem lub trafiliśmy na mało słodkie owoce, możemy połączyć je z bananami. Dzięki temu uda nam się ograniczyć ilość białego cukru.   
  • ryż z truskawkami i bitą śmietaną – letni deser na spotkanie rodzinne lub przyjęcie dla dzieci. Ugotowany ryż wkładamy do pucharków, polewamy go sosem truskawkowym i przykrywamy bitą śmietaną. Deser możemy udekorować kawałkami owoców, a także polewą kakaową lub czekoladową.
  • ryż z sosem truskawkowym i serem – najlepiej sprawdzą się kremowe włoskie serki, takie jak mascarpone lub ricotta, ale można też wymieszać ryż z tłustym twarogiem lub śmietankowym smarowidłem do kanapek.  
  • truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – doskonała propozycja dla wegan, osób nietolerujących laktozy i dzieci. Przygotowując to danie, warto mieć pod ręką kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon.  

Ryż z truskawkami z piekarnika  

Jeśli mamy nieco więcej czasu i chcemy poeksperymentować w kuchni, wypróbujmy ryż zapiekany z truskawkami. Przepis nie różni się od tradycyjnego pod względem składników, ale zmianie ulega sposób przygotowania. Najpierw gotujemy ryż na sypko ze szczyptą soli. Łączymy go z truskawkami i cukrem, przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalewamy mlekiem lub śmietanką. Przykrywamy go i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie i pozwalamy, żeby ryż przyrumienił się na wierzchu. Taką zapiekankę z truskawkami, podobnie jak tradycyjne danie z ryżem, możemy jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można ją upiec w małych kokilkach i podawać jako słodką przekąskę lub zabrać do pracy na drugie śniadanie. Jeśli chcemy przyrządzić deser, który będzie można kroić i podawać jak ciasto, wystarczy, że dodamy do mieszanki ryżowej jajka.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne