Ryż i krewetki z sosem gotowanym na parze

Smaczne danie dla wielbicieli owoców morza.

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 100g ryżu brązowego
  • szklanka lekko osolonej wody
  • szczypta kurkumy
  • 200g krewetek koktajlowych
  • pół małej cebuli
  • odrobina oliwy
  • pieprz
  • rozmaryn
  • oregano
  • szczypta imbiru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • SOS:
  • pół czerwonej papryki
  • jeden duży pomidor (sparzony i obrany ze skóry)
  • pół małej, drobno posiekanej cebulki
  • trochę wody
  • garść orzechów włoskich
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Ponadto do ozdoby:
  • rukola
  • szczypiorek
  • listki selera naciowego

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Krewetki rozmrażamy, przekładamy do miseczki, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, imbirem, oregano, rozmarynem, wkładamy na trochę pod przykryciem do lodówki.
  • 2. Ryż gotujemy w szklance osolonej wody ze szczyptą kurkumy na parze ok. 30-40 min, aż wciągnie całą wodę.
  • 3. W parowarze dusimy paprykę z cebulką, wodą, przyprawami i orzechami przez ok. 20 min. Potem dodajemy pokrojonego pomidora i dusimy jeszcze 5 minut.
  • 4. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy posiekaną połowę cebulki, dorzucamy krewetki, gdy się zeszkli, smażymy je 3-4 minuty.
  • 5. Do uduszonych warzyw dodajemy koncentrat, przyprawy ziołowe i miksujemy je w blenderze na gładki sos.
  • Podajemy na ciepło, polane sosem wg uznania, przyozdobione rukolą, szczypiorkiem i listkami selera naciowego.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy