Ryż basmati z kokosem i gorczycą

Ryż basmati z kokosem i gorczycą to wegetariańska propozycja na oryginalną w smaku przystawkę. Spróbujcie przygotować na spotkanie w gronie znajomych. 

dania z ryżemPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 165 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.W małym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy klarowane masło, wsypujemy nasiona gorczycy, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż nasionka zaczną strzelać (trochę jak popcorn). Od czasu do czasu poruszamy garnkiem, aby nie przypalić masła (wszystko to potrwa pewnie ok. pół minuty). Odkrywamy, dodajemy asafetydę i kurkumę, mieszamy kilka razy i wsypujemy ryż. Mieszając, prażymy na maśle z przyprawami do czasu, aż oblepią one każde ziarenko (ok. minuty), uważając aby nie przypalić masła.
  • 2.Zalewamy ryż 2 szklankami wrzątku (uwaga, będzie mocno bulgotać), dodajemy sól i rozkruszone liście kozieradki (tylko liście, gałązki usuwamy). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum (ryż ma ledwo pyrkać) i pozostawiamy pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę (przez ten czas absolutnie nie mieszamy!). Osobiście lubię pozostawić ryż na jeszcze dłużej, aby lekko przywarł do dna i zbrązowiał – wtedy część ziaren ze spodu stanie się chrupiąca.
  • 3.Odstawiamy garnek na 5 min w ciepłe miejsce. W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki kokosowe, aż będą lekko złote (uwaga, kokos praży się jeszcze chwilę po ściągnięciu z patelni, lepiej więc skończyć prażenie nieco wcześniej). Jeśli chcemy, aby ryż miał słodką nutę, zalewamy rodzynki wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
  • 4.Używając widelca, rozkruszamy ryż w garnku tak, aby stał się sypki (jeśli potrzeba, skrobiemy dno drewnianą łopatką). Dodajemy kokos i ew. rodzynki, dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do wszelkiego rodzaju curry lub innych indyjskich warzywnych potraw, szczególnie tych z dużą ilością zawiesistych sosów.

Porady

Do przepisu można opcjonalnie dodać pół łyżeczki asafetydy. Wykorzystano również ryż basmati i łyżkę suszonych liści kozieradki (methi) oraz nasiona czarnej gorczycy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy