Rybna zupa ogórkowa

Lubię obie zupy: zupa rybna i zupa ogórkowa często pojawia się na moim stole. Połączyłam oba przepisy i zainspirowałam się rosyjską solianką. Takie smaki poleca też Karol Okrasa.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.93 z 58 głosów)

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ¼ pora ( biała część )
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 kiszone ogórki ( duże )
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 30 dag filetów ( bez skóry ) białej ryby
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu rybnego (najlepiej domowa, może być też warzywny bulion)
  • pieprz mielony
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Obrać warzywa i ziemniaki . Pokroić por w cienkie talarki, ½ marchewki w plasterki , ziemniaki w słupki ( jak na frytki ). Resztę warzyw zostawić w całości. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę bulionową , ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 30 minut. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować 15 minut. Wyjąć warzywa, które są w dużych  kawałkach ( można je użyć do sałatki ). Filety rybne przekroić na kawałki ( tak by było 6-8 kawałków. Zmniejszyć gaz pod zupą i włożyć rybę . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i trzymać na małym gazie 15 minut ( zupa ma tylko delikatnie ,, pyrkać „ ). Doprawić do smaku mielonym pieprzem i sosem sojowym. Rozlać na talerze wkładając na każdy porcje ryby. Posypać natką pietruszki.
ogórki ryby obiad zupa zupa rybna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy