Ryba z warzywami w pomidorach - ryba po grecku

Przepis na rybę z warzywami w pomidorach - popularna ryba po grecku

ryba

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 149 głosów)

Składniki:

  • Włoszczyzna paski HORTEX - 1 opakowanie
  • 40 dag filetów rybnych, np. z morszczuka
  • sok z cytryny
  • łyżka mąki
  • 2 duże cebule
  • 250 g przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filet pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Następnie usmażyć na oleju i przełożyć na półmisek.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
  • Dodać Włoszczyznę paski Hortex, podlać 1-2 łyżkami wody, posolić i dusić 10 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny.
  • Warzywami przykryć rybę i odstawić do wystudzenia.
  • Ryba po grecku najlepiej smakuje na drugi dzień, posypana posiekaną natką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy