Ryba z pieczarkami

Doskonałe danie na obiad lub kolację, bardzo smaczne

ryba

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 174 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dowolnej ryby morskiej
  • 25 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • liść laurowy
  • łyżka oleju
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki
  • ćwierć cytryny
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do wrzącego wywaru z warzyw włóż filety z oczyszczonej ryby, gotuj 8-10 minut i odcedź. Pieczarki oczyść, umyj, pokrój w cienkie plasterki i odparuj na rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu. Przygotuj sos: łyżkę masła rozetrzyj z mąką, rozpuść w litrze przecedzonego gorącego wywaru i dopraw solą. Rozmącone żółtka wymieszaj z bułką tartą i sokiem z cytryny, rozprowadź przestudzoną mieszaniną wywaru, tłuszczu i mąki. W wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania ułóż filety, posyp pieczarkami,polej sosem, skrop pozostałym stopionym masłem i zapiekaj do lekkiego zrumienienia. Gotową rybę możesz udekorować natką z pietruszki. Danie można podawać z ziemniakami oraz z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy