Ryba w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki pokroić w ćwiartki.
Tak jak wyżej pisałem nie muszą być pomidory może być koncentrat pomidorowy.
2. Obrać i posiekać w kostkę cebule i podsmażyć na oleju aż będzie szklista.
3. Do cebuli dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy i przyprawy, duści pod przykryciem 10min.
4. Włożyć pokroje na kawałki filety, przykryć i duści 20min czasem nawet krócej zależy jaki jest filet najlepiej sprawdzać czy ryba jest miętka.
5. Rybę wyjąć i trzymać w cieple.
6. Pomidory przetrzeć przez sito jeżeli bierzemy koncentrat pomidorowy to już nie trzeba pomidorów, dodać śmietanę wymieszana z żółtkami i dodać do sosu, podgrzać aż sos zagotuje się.
7. Polać ciepłą rybę sosem.
Podawać można z ryżem na szybko lub ziemniakami z dodatkiem surówek lub bez surówek.
Komentarze