Ryba w sosie greckim
Wszystkim znany sposob na rybke w warzywach, na pomidorowo.
Dodany przez:
sarenka
Składniki
- 1 kg filetow rybnych,
- 1 kg marchwi,
- 4 duze pietruszki,
- 1 maly seler,
- 5 cebul,
- koncentrat pomidorowy,
- 2 male jaja,
- pol cytryny,
- 1 lyzka cukru,
- listek laurrowy, ziele angielskie, sol, pieprz,
- olej do smazenia.
Przygotowanie
- Filety rybne oplukac, pokroic kazdego na kilka czesci, wrzucic do miski, skropic sokiem z cytryny i odstawic w chlodne miejsce, a potem kazdy kawalek umoczyc w rozkloconych jajach i usmazyc nie spiekajac. Cebule przekroic na pol i pokroic w piorka. Cebule krotko zeszklic na oleju i dodac 1 lyzke cukru. Marchew, pietruche i selera, starkowac na tarce o grubszych oczkach. Do duzego garnka wlac na dno ok 2 cm wrzacej wody i wrzucic starkowane warzywa. Doprawic przyprawami. Gotowac ok 30-40 minut. Po 15 min gotowania dodac sporo koncentratu i dalej dusic. Na koniec odparowac lub odlac wode. Do salaterek ukladac warstwami: sos-ryba-sos-ryba. Smaczne na zimno jak i na cieplo. Mozna udekorowac natka
Komentarze