Ryba w pomidorach

Bardzo smaczna ryba doskonala do zaserwowania na swieta.

ryba

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 187 głosów)

Składniki:

  • - 0.5 kg pangi (filet)
  • - 4 cebule
  • - 3 lyzki koncentratu pomidorowego
  • - 4 liscie laurowe
  • - 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • - olej do smazenia
  • - 1 jajko
  • - 1.5 szklanki maki
  • - sol,pieprz
  • - 2 lyzki octu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rybe kroimy na sredniej wielkosci kawalki,doprawiamy sola i pieprzem.
  • Doprawiana rybe obtaczamy w mace w jajku i znowu w mace i tak wszystkie kawaleczki,po czym smazymy ja na rozgrzanej patelni z oliwa na zloty kolor z dwoch stron.
  • Usmazona rybe odkladamy na bok.
  • Cebule obieramy,myjemy,kroimy w piorka,wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwa i podsmazamy.Po jakis 4-5 min. dodajemy ziele angielskie,lisc laurowy i koncentrat pomidorowy-mieszamy i chwilke jeszcze podsmazamy-zalewamy 2 szklankami wody.Cala zalewe dusimy az cebulka nam troszke zmieknie,doprawiamy jeszcze sola i pieprzem,dodajemy ocet.Nastepnie gotujemy wszystko jeszcze do momentu az sosik nam zgestnieje.
  • Usmazona wczesniej rybe ukladamy w glebokim talerzu lub misce: jedna warstwa ryby i na to warstwa sosu z cebulka i tak do konca.
  • Rybe podawac schlodzana.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy