Ryba w pomidorach

W moim rodzinnym domu nie ma Wigilii bez tego dania, a i w pozostałe dni roku często ją jadamy.

rybaPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 162 głosów)

Składniki:

  • 3 płaty ryby wedle gustu ( panga, mintaj, sola, miruna, itp)
  • jajko
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3szkl. wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia ryby i cebuli

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Rybę pokroić na 3-4 części, posolić, popieprzyć i opanierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmażyć.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i "udusić" na odrobinie oleju, posolić, popieprzyć.
  • 3. Koncentrat pomieszać z wodą i wlać do cebuli. Chwilę poddusić, aby się połączyło.
  • 4. Rybę ułożyć na półmisku i na nią wyłożyć cebulową pierzynkę. Podawać jako danie obiadowe lub jako przystawkę z pieczywem. Smacznego ;)
  • P.S. Naprawdę polecam, w moim domu ten prosty i szybki przepis gości od wielu, wieeeluuu lat... ;)))

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy