Ryba w majonezie i ogórkach

Na wielkanocny stół możemy zaserwować rybę w majonezie i ogórkach - ogórki podkręcą smak i będą powiewem nadchodzącej wiosny!

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 dag dorsza
  • sól
  • 1/2 cytryny
  • porcja włoszczyzny
  • cebula
  • liść laurowy
  • po 3–4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 2–3 goździki
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • zielony ogórek

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną i umytą rybę nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Z obranej włoszczyzny, cebuli, liścia laurowego, korzeni i resztek z obranej ryby gotujemy bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Nasoloną rybę układamy w garnku, zalewamy przecedzonym bulionem i gotujemy 10–15 min. Lekko przestudzoną rybę delikatnie wyjmujemy z wywaru. Obieramy z ości, kroimy na porcje.
  3. Zimną rybę układamy na półmisku w kształt ryby, smarujemy obficie majonezem, oprószamy pieprzem i obkładamy półplasterkami ogórka, ułożonymi jak łuska (lub dachówka).
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Dobre rezultaty neutralizowania zapachu i smaku daje przed przygotowaniem wcześniejsze nasolenie dorsza lub obłożenie go plasterkami cebuli, albo natarcie mielonym imbirem.
Zobacz też: Turbot – elegancka ryba, której warto posmakować

ryba majonez dorsz ogórek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze