Ryba po grecku

Ryba po grecku

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 150 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ryby najlepiej fileta (karp, panga, morszczuk)
  • 8 dużych marchewek
  • 2 duże pietruszki
  • 1 seler
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Rybę pokroić w kawałki, każdy kawałek osolić, opieprzyć, skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Jajko roztrzepać, rybę umoczyć w jajku i bułce tartej, usmażyć.
  • 3. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podmażyć na oleju, dodać liście laurowe i ziele angielskie, osolić i popieprzyć, dodać troszkę cukru. W trakcie można dolać wody. Jak warzywa będą gotowe, dodać groszek konserwowy i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszać.
  • 4. W naczyniu ułożyć warstwę warzyw i na nie położyć warstwę ryb, następnie znowu warzywa, ryby i warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy