Ryba po grecku

Aromatyczny filet z ryby w chrupiącej panierce pod pierzynką z zimowych warzyw...

Dodany przez:

Ryba po grecku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i opłukać. Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por kroimy w pół krążki, a cebulę w drobną kostkę. Por, seler, pietruszkę i marchew wrzucamy do rondla, wlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Cebulę rumienimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do pozostałych warzyw.
  2. Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.
  3. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.
  5. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego! Karla
ryby warzywa obiad ryba przekąska kolacja seler marchew po greku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze