Ryba po grecku

Rybę podaje się na zimno. Jest przepyszna.

Dodany przez:

Ryba po grecku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 2.86 z 7 głosów)

Składniki

  • 60 dag filetów z ryby morskiej
  • włoszczyzna - ok. 40 dag ( marchew, pietruszka, seler)
  • 2 cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Filety opłucz w zimnej wodzie, osusz, podziel na mniejsze kawałki, posól, skrop sokiem z cytryn, oprósz pieprzem. Opanieruj w mące i smaż na złoty kolor.
  2. Włoszczyznę obierzi zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko podsmaż na oleju (4 łyżki), skrop wodą, dodaj liście laurowe i duż wszystko do miekkości. Kiedy będą miękkie wlej koncentrat pomidorowy rozprowadzony wodą (cwierc szkl.), dopraw i zagotuj.
  3. Rybę ułóż na półmisku, przykryj równa warstwą warzyw ( wyjmij liście laurowe), odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodowce.
  4. Smacznego.
ryby obiad ryba przekąska kolacja ryba po grecku marchew
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze