Ryba po grecku

Rybę podaje się na zimno. Jest przepyszna.

rybaPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 153 głosów)

Składniki:

  • 60 dag filetów z ryby morskiej
  • włoszczyzna - ok. 40 dag ( marchew, pietruszka, seler)
  • 2 cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety opłucz w zimnej wodzie, osusz, podziel na mniejsze kawałki, posól, skrop sokiem z cytryn, oprósz pieprzem. Opanieruj w mące i smaż na złoty kolor.
  • Włoszczyznę obierzi zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko podsmaż na oleju (4 łyżki), skrop wodą, dodaj liście laurowe i duż wszystko do miekkości. Kiedy będą miękkie wlej koncentrat pomidorowy rozprowadzony wodą (cwierc szkl.), dopraw i zagotuj.
  • Rybę ułóż na półmisku, przykryj równa warstwą warzyw ( wyjmij liście laurowe), odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodowce.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy