RYBA PO GRECKU

Bardzo dobra potrawa nadająca się na wszystkie uroczystości..

ryba

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • - ok. 1/2 kg filetów z ryb morskich
  • - 2 duże cebule
  • - 1 duża marchew
  • - 1 mała pietruszka
  • - kawałek selera
  • - mała puszka koncentratu pomidorowego
  • - 2 ziarenka ziela angielskiego
  • - liść laurowy
  • - sól
  • - pieprz
  • - cukier
  • - ew. odrobina octu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety pokroić na średniej wielkości kawałki , posolić (ja posypuję też lekko pieprzem) , obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia , w którym ryba będzie podawana. Marchew , pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w pół- lub ćwierć plasterki , podsmażyć na oleju , dodać starte warzywa. Chwilę smażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Następnie zalać gorącą wodą , dodać liść laurowy , ziele angielskie i wszystko razem dusić , aż warzywa będą miękkie (jeżeli sos za bardzo nam zgęstnieje - od czasu do czasu dolać odrobinę wody). Na koniec doprawić solą , pieprzem , cukrem i , jeśli trzeba , odrobiną octu. Gotowym sosem polać usmażoną rybę i schłodzić.
  • SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy