Ryba po grecku

Pyszna lekko pikantna rybka

Dodany przez:

Ryba po grecku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • 3 filety rybne (ja miałam mintaja)
  • cytryna
  • przyprawa do ryb
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz
  • 3 jaja
  • mąka
  • bułka tarta
  • Sos:
  • 4 marchweki średnie
  • 2 małe pietruszki
  • pół małego selera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • łyżeczka cukru
  • sól,pieprz
  • ziele angielskie,liść laurowy

Przygotowanie

  1. Rybę rozmrozić.Pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do ryb ,solą i pieprzem. Przyprawione filety przełożyć do miski, polać sokiem z całej cytryny i wkroić natkę pietruszki. Wymieszać razem, i odstawić na ok 2-3 godziny.
  2. Następnie przygotować sobie mąkę,rozmącone jaja i bułkę tartą. Kawałki ryby panierować -mąka->jaja->bułka->jaja->bułka .
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Sos: marchew ,pietruszkę i seler obrać i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrac i pokroić w piórka. Na oleju podsmażyć chwilę cebulę,następnie wrzucić starte warzywa i podlać ok szklanką wody,dodac liść i ziele ,dusić pod przykryciem aż zmiękną. Następnie dodać koncentrat i keczup. Wymieszać ,i dodać cukier i przyprawić do smaku. Ciepłe filety przekładać sosem .
  5. Ozdobić cytryną.
przetwory ryby warzywa obiad ryba sałatka przekąska kolacja sos marchew po grecku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze