RYBA PO GRECKU

Moje ulubione danie z rybami. Smaczne, tanie i niskokaloryczne!

ryba

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 197 głosów)

Składniki:

  • 1 kg filetów z mintaja
  • 6 dużych marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 cebula
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka czerwona w proszku
  • sol
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, aby się zeszkliła. Wrzucamy starte warzywa i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomodorowy, pieprz i sol do smaku. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Filety rybne solimy, obtaczamy w pełnej panierce (mąka, jajko, tarta bułka) i smażymy na patelni. Zostawiamy do przestygnięcia.
  • W misce (najlepiej szklanej i przeźroczystej) układamy kolejno warstwy - warzywa i kawałki ryby. (Usmażone filety rwiemy rękoma na mniejsze kawałki), tak, by górną warstwę stanowiły warzywa.
  • Podajemy schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy