Ryba na Wigilię

Na Wigilię u mnie w domu musi być ryba w warzywach.

Dodany przez:

Ryba na Wigilię

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.88 z 8 głosów)

Składniki

  • 1 kg ryby np dorsz
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • jajko
  • mąka
  • połowa cytryny
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • połowa selera
  • 3 cebule
  • 2 pory
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Nie ma nic prostszego niż ryba w warzywach, a  że  Wigilia już niedługo, więc ryba po grecku to mus na wigilijnym stole. :)
  2. Ryba po grecku
  3. Najpierw oczyścić i wyfiletować rybę, skropić ją cytryną i odstawić na kilkanaście minut.
  4. Zanim usmażymy rybę przygotować tzreba  warzywa: obieramy je i ścieramy je na grubych oczkach tarki.
  5. Cebulę i pora pokroić na talarki.
  6. Około 20 minut dusimy warzywa (aż zmiękną) i na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy.
  7. Dusić jeszcze przez 5-10 minut. Smażymy rybę na dwie strony, nie zapominając najpierw obtoczyć  ją w jajku i mące.
  8. Na koniec układamy na przemian warzywa i rybę w naczyniu (żaroodpornym lub porcelanowym).
  9. Oto moja wersja ryby po grecku. Oczywiście każdy może mieć inną :) Smacznego!
ryby wigilia ryba po grecku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze